• Frank Verhoef

Nieuwsbrief GoYoga


Gorakasana prep.

Lieve yogacursisten

en belangstellenden,

Na de bijzondere zomerweken, met voor de meesten veel vrije tijd om andere dingen te doen, begint het nieuwe seizoen van GoYoga weer!

De zon straalt nogal stevig de laatste tijd en doet de aarde verdampen. Men zegt in het licht van yoga: de aarde en de zon leven in volledige harmonie met elkaar en hebben hun plek in de ruimte, in verhouding tot alle planeten en sterren van het universum. De kosmos, de natuur, ademt vanuit dezelfde levenskracht die ons als mensen doet ademen. Steeds meer komt het besef dat we deelnemen aan deze systematiek en niet dat we deze bepálen als mens.

Samenhang der dingen…tijdloos zo lijkt het…

Eén van de definities van Yoga is: Eenheid (Union).

De yoga leert om de eenheid in alles te zien. In de speurtocht hiernaar kom je juist de verscheidenheid der dingen zo tegen. Deze tegenstelling maakt dat we bij tijden in verwarring raken en menen hierin onderscheid aan te moeten brengen. Een onbegonnen klus zo lijkt het… Daarom leert de yoga ons ‘ga naar binnen, zoek en ontdek de eenheid in jezelf’. Deze innerlijke speurtocht kunnen afleggen wordt gezien als een zeer waardevolle eigenschap die wij als mensen schijnen te hebben en dat we deze zelf-onderzoekende eigenschap voor zover bekend vooral als mens bewust kunnen toepassen. De kern is: zoek je diepste zelf en realiseer je hiermee dat je het Zelf bent.

Het thema voor de komende periode is: Kwaliteit van leven

Kwaliteit:

Kwaliteit ontstaat door aandacht, aandachtig zijn in wat je denkt, wat je doet en hoe je het uitvoert. Deze drie kwaliteiten worden ook benoemd in yoga:

  • Wilskracht - power of the heart - Iccha - de kracht achter elke handeling

  • Kennis - kennis over je diepste zelf, met diepe aandacht - mindful - Jnana

  • Vrijheid van handelen - Kriya

Leven:

Levenskracht ontstaat door een bijzondere energie die wordt omschreven als Shakti, Chi, en maakt dat we leven.

In de komende lessen komt ‘kwaliteit van leven’ steeds op één of andere manier terug in de houdingen (asana’s) vanuit een aandacht, uit de diepte van je bewustzijn, de poel van energie vanwaaruit de creatieve krachten zich vormen tot intentie en van hieruit verder doorwerken in je dagelijks leven. Hoe beter deze verbinding tussen die diepste bron van bewustzijn en jou werkzaam is hoe duidelijker je intenties worden en hoe beter je begrijpt dat de dingen die in jou leven zijn zoals ze zijn.

Ik nodig je uit om met speelse aandacht de yogales in te stappen en jezelf liefdevol uit te nodigen te speuren naar het hoogste en daarmee verbonden te weten met je diepste zelf.

Ik wens jullie een bijzondere en verfrissende reeks yogalessen toe :)

#Yoga #inzicht #inspiratie #DidernaDieren #Yogainformatie

87 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven