• Frank Verhoef

Nieuwsbrief GoYoga


Gorakasana prep.

Lieve yogacursisten en belangstellenden,

In dit prachtige nazomerweer starten we weer met het nieuwe seizoen GoYoga!

Steeds opnieuw komt de vraag in me op: Wat is Yoga? Ik merk dat dit me helpt om door te dringen in de mystiek, kracht en wijsheid die zich verschuilt in deze mooie levenskunst.

Yoga biedt vele mogelijkheden om je te ondersteunen in het vinden van een weg door alle obstakels die zich kunnen voordoen in je leven. Soms lijkt het allemaal vanzelf te gaan en komt het geluk je tegemoet. Dan ineens verandert het en voltrekt zich de ene complicatie na de andere…Wat helpt om wat meer vat te krijgen op de gebeurtenissen in je dagelijks leven?

Yoga betekent 'verbinden, tot eenheid brengen'. Waarmee? Met je diepste zelf. We zijn altijd zoekende omdat er geen duidelijkheid bestaat wat het diepste zelf inhoudt. Daarom is yoga een dynamische en op ervaring gerichte bezigheid. De naam Go-Yoga bevestigt dit: door te doen ontvouwt zich voor je wat yoga is. De weg er naar toe is even belangrijk als het doel op zich. Yoga wordt dan heel humaan en bereikbaar omdat het begint en eindigt bij de eigen inspanning die je levert: je onderzoek naar lichaam, de mind, kennis hierover, en je daden in de wereld. Een vraag die je jezelf kunt stellen in het licht van yoga is: "Hoe kan ik het meest essentiële uit mijzelf naar voren brengen en uitdrukken als mens?" Het doen is hierbij belangrijker dan het uiteindelijke antwoord op deze vraag.

Het resultaat van regelmatig yoga oefenen brengt eenpuntigheid van geest, je kunt je richten op één onderwerp zonder dat je denken afgeleid wordt. Dit als een waardevol (levens-)doel ervaren brengt je vanzelf bij Yoga.

De effecten van je beoefening van yoga zijn te veel om op te noemen en zeker niet altijd direct waarneembaar. Wat ik vaak hoor na de yogales is de opmerking "wat was dit een fijne les, ik ben helemaal rustig nu...". Het woord 'rustig' kan ik nog vervangen door: 'blij, vol energie, stil, vol vertrouwen...'. Door een yoga sessie kom je vaak als herboren uit de les!

Bedenk alvorens je met de yogales begint wat jouw intentie is, wat je wilt bereiken met de les. Zo kan je onderzoekend je weg naar binnen bewandelen.

Thema

De komende lessen gaan we onderzoeken wat voor verschillende mogelijkheden yoga biedt om voldoende weerbaarheid en energie op te bouwen in het leven en zelfs hoe we met yoga de kwaliteit van leven kunnen verhogen. Graag introduceer ik daarmee het thema voor de komende periode:

’Kernachtig leven, de weg naar vrijheid’

Door middel van het doen van asana’s, pranayama en meditatie gaan we dit onderzoeken.

Fijn om weer van start te gaan en ik wens ieder van jullie veel inspiratie en inzichten toe! Welkom!

#Yoga #inzicht #inspiratie #DidernaDieren #Yogainformatie

106 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven